Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: "Yeni Başlayanlar" İçin Ukalalık  (Okunma Sayısı 292 defa)
Molla Kassam
Yeni Üye
*

« : Nisan 07, 2010, 08:34:59 ÖS »

...birazdan...
« Son Düzenleme: Nisan 12, 2010, 07:26:15 ÖS Gönderen: Molla Kassam » Logged

Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme
Seni sigaya çeker bir Molla Kassam gelir...
nazmiye denizer
Administrator
Köşe Yazarı

« Yanıtla #1 : Nisan 08, 2010, 08:00:46 ÖÖ »

"ukalalık etmek"  gibi olmasın da epeyce güzel bir yazı bu...
« Son Düzenleme: Nisan 08, 2010, 08:36:51 ÖÖ Gönderen: Turan Leventoğlu » Logged
Turan Leventoğlu
Global Moderator
Yazar

« Yanıtla #2 : Nisan 08, 2010, 08:36:33 ÖÖ »

Zaman zaman bu tiplere "bay çok bilmiş" denildiğini duyarız. Hal bu ki ukala çok bilen biri değildir. O'nun çok defa edebiyatını yaptığı meseleleyle münasebeti bir tesadüften ibarettir.
sonosmanlı
Yeni Üye
*

« Yanıtla #3 : Nisan 08, 2010, 09:24:10 ÖÖ »

Yazı güzel olmasına güzel de ben; "yeni başlayanlar" ifadesini anlayamadım. Ukalalığa yeni başlayanlar için mi demek? Eğer öyleyse ukalallığa yeni başlamak ne demek? Hiçbiriyse aslı nedir?  Sayın molla kassam aydınlatabilir misiniz?

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi
Molla Kassam
Yeni Üye
*

« Yanıtla #4 : Nisan 08, 2010, 09:53:48 ÖÖ »

Ukalalık ile ilgili çok da i(ğ)rapta mahalli olan şeyler yazdığımı düşünmedim. İşin terminolojisi, kelimenin sözlük manası üzerinde durduğum için böyle bir kaydı düşme lüzumunu duydum. Maazallah birisi kalkar da “Be adam sen şimdi bu boş lakırdılarınla biz edebiyat ricalini aydınlattığını, fesahat ve belagate gark ettiğini mi zannediyorsun, hadi oradan” derse,  verecek cevabım olsun istedim.

“Yok estağfirullah, ne münasebet, ben öyle kendi çapımda bir kaç kelam edeyim istedim o kadar. Hem öyle büyük iddialarda bulunmuyorum ki, bakın başlıktaki ibareye ne diyor; “yeni başlayanlar” için.

Yani zinhar! edebiyat kalesinin burçlarında bayrak dalgalandıran edipler, şairler, tahririn-telifin üst katlarında temekkün eden kalemşorlar, bu garip bu bedi’ bu pejmürde Mollanın lakırdıları, sabukları sizi aldatmasın, bu sayıklamaları okuyup da “bunlar da neyin nesi be adam sen bizimle dalga geçiyor, makarayı mı sarıyorsun" diye düşünmeyin istedim,

Muhatap siz değilsiniz. Belki muhatabım taallüm-ü tahririn bidayetindeki tıfl-ı ebcedhandır. Hepsi bu…
« Son Düzenleme: Nisan 08, 2010, 12:55:42 ÖS Gönderen: Molla Kassam » Logged

giraysibel
Administrator
Köşe Yazarı

« Yanıtla #5 : Nisan 08, 2010, 10:16:47 ÖÖ »

"taallüm-ü tahririn bidayetindeki tıfl-ı ebcedhan"

Ne demek? Gülümseme
Molla Kassam
Yeni Üye
*

« Yanıtla #6 : Nisan 08, 2010, 12:23:06 ÖS »

Taallüm; öğrenim, öğrenme
tahrir; yazı, yazma, kayıt
bidayet; başlangıç
tıfl-ı ebcedhan; okuma yazma çağındaki çocuk

"Yazı-çizi işlerine yeni başlayan sabi-sıbyan, çoluk-çocuk"

gamzeli
Yazar
**

« Yanıtla #7 : Nisan 08, 2010, 07:23:39 ÖS »

arkadaşım molla kasım,
galiba ikimizin bildiği "ukalalık" arasında büyük farklar var. siz neresinden bakıyorsunuz bilmiyorum ama benim baktığım yerde ukalalık bir değer. bir albeni. ayıptır söylemesi ben de az buçuk ukalayımdır. hem de öyle çakma ukala değil, kendimi bildim bileli ukala:) mesela hiç bir şeyi alttan almam, dobra dobra herşey. ne mütevazilik, ne hatır gönül, neyse o. doğruya doğru, eğriye eğri, haklıya haklı... şimdi bunun neresi kötü.
"siz ukalalığın en içi boş tanımına takılıp kalmışsınız kanaatimce."
düşünsenize bir topluluktasınız. etrafınızda onlarca kadın. cennette gibi yani. en ukalası dikkatinizi çekmez mi, açıkca söyleyin. çeker. hatta ukalalık yapsın diye beklersiniz. etrafında dolanırsınız. her ukalalığında biraz daha bağlanırsınız ona.
öyle ukalalık sizin dediğiniz gibi yeni başlayanlarda oluşabilecek birşey değildir. sonradan oluşan  ukalalık, alıklıktır, hödüklüktür.
"ukalalık doğuştan gelen bir özelliktir". kendine güvendir. altı doludur ve müthiş havalıdır. enerjisi yüksektir. kendiyle birlikte yanındakileri de etkisi  altına alır, aurası yüksektir. terapi gibidir, aşk gibidir...

tanrım  kimseyi gamzeli'den fazla ukala yapma ne olur:))
« Son Düzenleme: Nisan 08, 2010, 07:51:15 ÖS Gönderen: gamzeli » Logged
çılgın
Yeni Üye
*

« Yanıtla #8 : Nisan 08, 2010, 09:47:44 ÖS »

Ukalalar en çok hata yapan kişilerdir. Ancak ukalalıklarından bıkıldığı, kendisinden bir zarar geleceğinden korkulduğu için perestiş edilir ukalalara yoksa sevildiklerinden filan değil! Mesela -alınmayın ama- gamzeli, yanıtlarınızda hep 'molla Kasım' diyorsunuz,ukalalığınızla övünerek.Halbuki cevap verdiğiniz kişi molla kasım değil,molla kassam:)
Bir de dobra olmakla ukalalığı niye birbirine karıştırıyorsunuz ki? dobra olan,sözü doğrudur ama ukalanın sözlerindeki doğruluk tartışılır çoğu zaman. Onun yaptığı dobralık değil, kibirliliktir,kendini beğenmişliktir. Herşeyi bildiğini zanneder. 
çılgın
Yeni Üye
*

« Yanıtla #9 : Nisan 08, 2010, 10:21:00 ÖS »

Aslına bakarsanız Molla Kassam'da da seziliyor bu ukalalık:p Molla Kasım'a özenmiş. bir aralar bir Molla kasım da vardı değil mi sitede, okumuştum bazı yazılarını. O da asıp kesiyordu.Gülümseme Çok iddialı isimler bunlar.
giraysibel
Administrator
Köşe Yazarı

« Yanıtla #10 : Nisan 08, 2010, 10:26:20 ÖS »

Gamzeli, bayıldım "ukalalık" hakkında söylediklerine ve katılıyorum tek tek her bir kelimene. Neden acaba? Neden acaba? Gülümseme)))

(Bu soruya yanıt vermeyebilirsin gamzeli, hatta verme zaten; eminim vereceğin cevaptan hiç hazetmeyeceğim Gülümseme)
benjaminhanif
Yazar
**

sakin ol, her şey çok güzel ...

« Yanıtla #11 : Nisan 10, 2010, 09:58:51 ÖÖ »

hmmmmmmm. sanırım bendeniz, hem ukala hem de safsataseverim;
safsata' ya dair Alev Alatlı'nın bir kitabı var, şu an internet üzerinden de okunabiliyor,
ukalalık olmasın biraz göz gezdirdim,
biraz daha gezindikten sonra sizlerle de paylaşabilrim.
nurguhun
Yeni Üye
*

« Yanıtla #12 : Nisan 12, 2010, 10:50:41 ÖÖ »

"ukala" kelimesi sanırım akil kelimesinin cemi yani çoğulu olsa gerek. Aslı itibari ile akil (akıllı), aklı eren, kalbi selim, vicdanı hür, iz'anı münevver bir manayı havi iken hani herşeyin aşırısı küpüne zarardır ya işte öyle de bir kişioğlu haddini bilmesi gerekir iken bir sebeten dolayı bilemez, teamüllerin (rutinin) dışına çıkar ve mutavassıtülhali terkedese  elştiri oklarıı da üzerine celbeder. Çünkü fark daima tenkidi tenkit de tekamülü müstelzimdir bu tekamül hangi istikmatte olursa olsun insanoğlu bi rşekilde bundan müstefid yada müşteki olur. Herhalükarda  bu iyidir çünkü herşey zıddı ile  ile bilinir kaidesince bir şeyde ilerleyebilmek için bu gereklidir. Hakikati, doruyu görüp tanıyabilmemiz iki ana yolu takip ile mümkündür. İlki baktığımız şeye ya gönül gözü ile bakıp (tarikat berzahına girerek veya girmeden)hakikati doğrudan seçmek yolu ile ya da edindiğimiz bir takım eşya bilgileri arasında akli muhakememizi kullanarak kontras oluşturarak (fark oluşturarak). Hasılı kelam etrafımızdaki her ley her nesne her kimse ve her haise dahi hr fikr-i batıla nice dane-i hakikatlerin zarfıdır ki bu nazarl bakmak ve  kalıplara takılmamamk sanırım en faideli en selametli  olan yoldur. undan dolayı kendini ukaladan yahut fudaladan zannetsin herkes bu noktada muhterem ve büyük bir hizmetin icracısıdır.

Ehl-i diller arasında aradım kıldım taleb
Her hüner makbul imiş illa edeb illa edeb

Yunus Emre
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: